KAKO PREŽIVETI MALTEŠKI JAVNI PREVOZ

Najpre, Malta je zaista odlično pokrivena autobuskim linijama, karte nisu skupe, autobusi su uglavnom čisti i retko je toplo unutra. Bukvalno možete otići gde god poželite. Ali ne baš bilo kada. Sačuvajte vreme i živce:

NE OSLANJAJTE SE NA GOOGLE MAPS!

Ne rade uvek. Možda ste bez konekcije ili je server odlučio da crkne baš kada vam je potreban. Čak i ako radi, red vožnje može biti netačan iz milion razloga. Na brojeve autobusa i linije se možete osloniti ali na red vožnje ne uvek. Jednostavno pokušajte da odete ranije na stanicu i uglavnom ćete uhvatiti vaš broj čak i pre predviđenog vremena – verovatno je u pitanju prethodni koji kasni. I opustite se, nekako je normalno kasniti na Malti.

DIGNITE RUKU! MAŠITE!

I opet, dignite ruku čim vidite da se broj autobusa koji vama treba približava stanici. U suprotnom vozač neće stati i mrzećete ceo svet dok sledeći ne dođe a onda ćete biti na ivici nervnog sloma kada ni taj sledeći ne stane sve dok ne shvatite da je do vas! Verujte, znam!

ZAPITKUJTE VOZAČA ZA SVAKI SLUČAJ!

Ponekad, retko ali se ipak desi, zaborave da promene broj dok su parkirani na stanici. I onda ćete odjednom videti autobus za koji ste mislili da nije vaš kako kreće sa stanice i nekom magijom se pretvara u vaš broj, vaš jedini transport do aerodroma u to vreme – kako nestaje u daljini. Tako da bolje pitajte vozača koja mu je sledeća destinacija i kada polazi. Dok ne postanete profi korisnik malteških buseva. Dok ne počnete da razmišljate kao malteški bus!

NOSITE NEKI OGRTAČ ILI DUKS!

Ludačko korišćenje klime na Malti ću često pominjati. Naravno, to je slučaj i sa prevozom. Tokom sezone ova zemlja je pretopla a u autobusima su temperature kao u mesarskim departmanima u supermarketima. Čak i kada je pedeset stepeni napolju, imajte neku maramu, ogrtač ili bluzu sa dugim rukavima u rancu, u suprotnom ćete se stalno razboljevati.

NE PANIČITE!

Za strance, svaki javni prevoz gde god u svetu može biti prilično konfuzan na početku. Dobra stvar na Malti je ta što su u većini slučajeva ljudi zaista ljubazni prema turistima, svi govore engleski i celo ostrvo je dobro pokriveno autobuskim linijama tako da ćete se snaći svakako. U “najgorem” slučaju možete iskoristiti neku od aplikacija za taxi usluge i prođete sa troškom od 10 do 20 evra, ako se baš toliko izgubite (a nećete).

STOP TASTER ZAPRAVO RADI!

Kada budete u busu (konačno), pitaćete se sigurno kako i kada morate da izađete, jer kao što je već rečeno, vozač ne staje na svakoj stanici pored koje prolazi. STOP tasteri svuda po autobusu zapravo rade za razliku od naših na primer, tako da, čim vidite ime vaše stanice na ekranu ili čujete sa zvučnika, pritisnite i dva puta ako niste sigurni. I ne brinite ako promašite stanicu jer su zaista blizu jedna drugoj tako da uvek možete da brzo pešice stignete do prethodne ili sledeće.