5 stvari koje MORATE pripremiti ako dolazite na Maltu

POZIVNO PISMO!

Ako ste srećno đ…re i imate pasoš neke od zemalja EU (ili Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švajcarske) na carinskoj kontroli vas neće ništa pitati. Svi ostali, pogotovo ako ne stojite dobro sa engleskim, pripremite ovaj dokument koji bi trebalo da vam pošalje “domaćin” sa Malte zajedno sa ovim informacijama: Vaše ime i prezime, broj pasoša i datum isteka, adresa na kojoj ste prijavljeni u domovini, adresa na kojoj ćete boraviti na Malti, ukratko o razlogu posete kao i priloženu povratnu kartu ili datum planiranog povratka. Takođe, kontakt Vašeg domaćina, njen/njegov broj pasoša ili ID-a i datum isteka. Ukoliko ste na Malti jer vas je pozvala neka firma, organizacija, klub i slično, onda bi oni trebalo da to pozivno pismo odštampaju na memorandumu, ispečatiraju i potpišu. Naravno, ukoliko ste već platili smeštaj online, dovoljno je da pokažete potvrdu ali imajte u vidu da vas, ako su “lošeg raspoloženja”, mogu pitati koliko novca imate za putovanje (recimo da je u redu ako kažete da imate 30-40 evra dnevno na kartici ili u kešu).

SPREJ PROTIV KOMARACA!

Da. Mali gadovi čekaju strpljivo da izađete iz aviona. Jednostavno ga kupite odmah po sletanju ako ga već nemate u prtljagu. Koristite. Ne dovodite u pitanje. Ne bi trebalo da bude skuplji od 5 evra, a ima ga i po manjim marketima.

MARAMA / EŠARPA / DUKS  (jer sprej protiv klime ne postoji)

Čak i tokom leta kada je vruće kao u paklu, imajte nešto od ovoga u torbi, rancu, čemu god. U suprotnom ćete lako dobiti upalu grla ili zapušen nos. Primetićete svakako da su Maltežani ludi za klima uređajima i totalno ih razumemo. Međutim, ponekad tokom novembra kada je temperatura napolju 20℃ oni imaju običaj da ipak upale klimu, recimo na 22℃. Samo da duva! Generalno, tokom svih meseci osim zimskih, ogromna je razlika između temperature napolju i unutar autobusa, radnji, kancelarija i td. Takođe, ešarpa je spas kada je vetrovito zimi!

KABANICA ILI “ŠUŠKAVAC”!

Naravno, zaboravite na ovo tokom leta jer je suvo i prašnjavo! Prelazni period i zima su problem tako da ne bi bilo loše ako putujete u ovom periodu da imate neku kabanicu koju možete sklopiti i gurnuti u džep ili neku jaknu za kišu umesto duksa. U većini slučajeva kišobran će vam zaštiti samo glavu jer kada ovde pada kiša pada sa svih strana. Bukvalno.

STRPLJENJE!

Jednostavno, dajte tom autobusu malo vremena. Uradite isto i sa ljudima ovde. Oni vole da polako rade stvari. Kada nisu u automobilu.